sila tinggalkan blog anda, saya akan melawat kembali!!

Pages

Monday, May 9, 2011

buruh asing yg mencari rezeki yg halal


lame aku x buat entry pape... aku ase nak share satu pengalaman yg agak menyentuh hati dan perasaan aku.. kisah benar sepanjang aku praktikal... dan aku tergerak untuk mencoretkan kisah ni untuk dijadikan pengajaran dan pengalamn....

sedang aku menyaipakna tugasan yg diberi... datang seorg staff site agent mengadu pada engineer site aku..

"khairul itu antu (name pekerja bangladesh) cakap suruh bawak pi itu klinik aa.. dia cakap itu perut sgt sakit bile makan.. aku suwda cakap die kene gastrik maa...." kate uncle kepada engineer tempat ku

"u boleh tolong bawak x?? kalau i takda sempat ooo" kata engineer...

"uncle x de hal punya... nanti aku ada masa aku bawak.. x dak hal punya.. ini hari aku satgi mau suh die berehat sikit itu mandi-mandi sebelum jumpak itu dokter.. ini kotoq-kotoq badan peluh-peluh mau bawak jumpa tak da syok no?? " kate uncle bercerita pada kami yg lain...

ari berlalu.... tgahari berlalu ari semakin petang... aku nampak antu segak berbaju T merah lusuh tapi masih kemas.... aku berlalu sebelah die.. die senyum sambil berkata sesuatu padaku...

"baru balik makan ka... ada mau itu keluar lagi ka??"

"tak lah.. saye dari opis besar... kenapa u tanya??"

"saye ad beli itu barang dekat kedai sana.. suwda lupa satu barang.... roti saja bawak pulang"

"oh.. u mau beli apa?? "

" itu tepung mau masak.... tak palah..." die pergi tersenyum sambil berlalu...

didalam opis masing-masing sibuk dengan kerja masing-masing..


keesokan harinya... aku bersembang dengan kerani opisku wani... lalu wani mula bercerita...

"su semalam ade dengar x uncle cerita pasal antu??" tnay wani

"cerita pasal ape??" tnyaku

"semalam uncle cerita... uncle bawak la antu tu pergi klinik... pastu dokter cek-cek.. memang die ade gestrik... pastu uncle pun tnya la.. gaji die berapa... die pun kata gaji die 700 lebih... tapi tiap-tiap bulan die anta 600 ke keluarga die kat sana.. tinggal la 100 ringgit kat die wat makan-makan... uncle pun marah ke die kenape anta bnyak-bnyak sampai makan pun tak cukup sampai leh kene gastrik.. sedih kan..." cerita wani pnjang lebar...

aku pun kusyuk mendengar... terdetik dihatiku.... begitu mulia dirinya pada keluarga.. mencari sesuap nasik jauh diperantauan untuk keluarga anak isteri yg jauh disana.. entah2 kalu tuhan lebih sayang die mau meninggal disini.. macam mana lah keluarga die yg jauh nak dtg kan...

jika kita fikir logik akal... dengan RM100 apelah boleh di beli untuk dimasak?? dengan keadaan di malaysia ni barang bukan murah jugak.. ini mujur die keje di kedah barang-barang pun x de la mahal sgt... tapi dengan seratus ape lah boleh dibeli untuk makan... entah-entah roti yang dibeli pun cicah air kosong je kan kan.... nak mkn lauk sedap2 aku yakin tidak mungkin... ayam ikan mungkin jarang sekali.. kalu tak masekan die boleh dapat gastrik... biasanya gastrik disebabkan makan yg tidak menentu hala waktu dan tak cukup makan makanan... terutama yg berkhasiat.... ahhh.. aku x mau pk... ase nak menitik pulak air mate.... da la antu tu seorg pekerja yg rajin.. walaupun kekadang aku dengan die mcm itik dgn ayam time berkomunikasi tapi die tetap senyum... nampak muke ketabahan dan kecekalan seorg lelaki mencari rezeki...

bila aku kenang-kennag kembali... aku jadi kagum pada mereka-mereka ni.. sungguh tabah hidup.. jauh disini kemudian tinggal di rumah kongsi yang tidak selesa.. sekadar cukup dengan rezeki yg ada... namun masih tersenyum bahagia...

berpanas berhujan


menggadai nyawa untuk rezeki yg halal

ya ALLAH ya tuhan jadikan aku hamba yang lebih bersyukur.. (ahhh menitik jugak air mate aku... toching betul!!!)

ini semua kisah benar diri aku anakhamja.. harap jadi pengajaran buat kite semua... rezeki ALLAH ada dimana-mana.. cuma bagai mana kita mendapatkan nya.. susah atau senang.. halal atau haram...

renung-renungkan...









2 comments:

nqr (qistina) said...

eeeee...sedih la... akak makan kat thai restaurant kt sini everytime hari gaji berdua dgn qyum je pon dah 120zl.. sekali makan tuh dik.. dia cover utk sebulan! :(

Merentas Horizon said...

ok, nampaknya berjangkit. bergenang seyh baca entri ni. kena promot kt FB.