sila tinggalkan blog anda, saya akan melawat kembali!!

Pages

Sunday, June 27, 2010

azrinaz mazhar hakim : cerai suami raja atau suami org biasa??

esok haku da nak final short semester haku... bosan2 haku teringat kisah azrinaz mazhar hakim yg baru je bercerai ngn sultan brunei aku ase minggu lepas tak silap... aku view2 cter2 pasal diri die.. ad yg baik ad jugak yg x baik... entah la yg mn btul... aku bukan nye nak tau pun sgt pasal ap dieowg divorce but haku seach gambo2 die untuk tgk2 picture die yg sumpah glamor bg haku time die jd isteri sultan brunei... baju yg haku kompom bukan harge ratus2 tapi da sure makan ribu2...


saat mjadi isteri pada sultan.. (sumber gamba: hencik google)

bnyak betul kes2 cerai sekrg ni... aku selalu dgr org kate.... kawin senang gilang gemilang.. cerai pun senang jugak.... pas azrinaz ni yg terbaru haku bc gosip pasal maya karin pulok dah ngn husband die juga ann ngasri yg tgh sarat mengandung..... kalu ad anak paling kesian pada anak2... aku sgt paham perasaan itu....


saat bahgia ann (sumber gamba: hencik google)

aku ksian pada pasngn yg bercerai.. tapi aku lg kesian pada anak pasangn yg becerai.... sbb die akan alami satu perasaan yg org lain x kan paham..... jika ibu anak bertuah itu bercerai dgn bapanya seog raja atau berada.. mungkin anak itu akan terbela nasibnya... tapi kalu anak bertuah itu berbapakan seorg bapa yg tak betanggungjawab... subhanallah.. sesungguhnya ALLAH besama dgn kamu... jngn rase sedih dan kecewa ble kamu da meningkat dewasa... dan usah ditanya mengapa kita yg diuji mndpat keluarga begini kerana kita sesungguhnya anak yg bertuah dan terpilih.... 

tapi ble aku kaji2 balik... sebagus mane pun ibu apa yg bercerai ni lakukan terhadap anak2 mereka lepas bercerai... akan ad jugak cacat dimana2... jika anak tu masih kecil dia akan mmbesar dlm kompius dan ble dewasa akan ad satu pertanyan dibenak hati mereka.. kenapa mak ayah aku x boleh duduk same2 mcm mak ayah org lain... tapi ble pasangn bercerai anak dah dewasa lagi parah.. anak2 ni akan simpn satu perasaan (dendam benci marah mungkin) walau sebaik mane sekali pun anak tuh... dan yg 80% anak2 bertuah ni pasti akan ad satu perasaan fobia tentang alam rumahtangga... perasaan takut risau dan benci... biar pun anak betuah ni anak raja atau anak org biase... kkdg mereka lakukan mnde2 bukan2 yg kkdg2 x masuk akal walaupun mereka berpelajaran dan mmpunyai sumber kewangn yg baik... ni sebenar tanda protes yg cube ditunjukkan oleh sang anak tanpa ibu bapa sedar...

kalu kite pk kan secara waras pun... mcm ne ibu bapa yg becerai hendak mengajar anak2 sedangkan mereka pun tidak sempurna dimata anak2?? walaupun kkdg2 anak2 tu tak ckp tapi dlam hati die akan bekata begitu... sgt bosan bila tiba hari mulia seperti hari perayaan... bile tak dapt besama ngn ibu bapa besama2.. pas salam ngn ibu call pulak ayah ckp selamt hari raya merry crismast or hepi deepavali or chinese new year.. begitulah sebaliknya... idup yg mmg x serupa ngn keluarga lain..

biarpun anak2 ni dilimpahkan ngn wang ringgit sekalipun.. ia tetap tak dapat menutup perasaan emosi kesan penceraian ini....

nasihat haku.. wah da mcm dokto padilah kamsah pulak.. hehehe... pertahankanlah rumahtangga kita kalau da ad anak.... pada org lelaki pk pk kan lah pasal anak2 bile nak jatuhkan talak dan jngn pentingkan diri sendiri... juga pada org perempuan jgn terlalu emosi walupun psangn kita tak terkecuali kita sendiri org pempuan mmg terang lagi bersuluh buat silap.. ini sume demi kepentign anak2... tapi kalau da tercerai tuh lakukan yg terbaik untuk anak2 bertuah ini... jngn cuba sogokkan mnde2 da kata2 yg tidak baik tentang (walaupun bekas pasangn seorg penjahat da most wanted in da world!!!).. untuk mndapt pehatian lebih dr anak2... sejahat mana pun bekas psangn kita dia tetap ibu/bapa kepada anak2 kita... renung2 kanlah...

k lah....satakat ni ceramah dr pakar psikologi kite DR. NOOR SUWAIBAH BT. HAMDAN... hehehe...

hape mnde haku mengarut petang2 bute ni:??? ko mmg sampok sorg2 anakhamja... hikhikhik....


2 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xnak komen...
sensetive...
;)

anak_hamja said...

hihihi... relex suwda..