sila tinggalkan blog anda, saya akan melawat kembali!!

Pages

Wednesday, June 30, 2010

dok umah tu sungguh la nikmatnye... EDGE OF THE EMPIRE

semlm subuh2 haku sampai taiping... besh wok..... hehehe... rase bes je dok umah sendiri... ase mcm free sgt... adoi.. knape hehe... ni sume kate2 org yg bau nk ase balik umah.. hahaha... siap semlam haku tgk wayang dgn sepupu haku.. kak yong rahmah dan fahmi...


Release Date: 10 June 2010


Language: Thai

Genre: Action

Running Time: 1 hour 56 minutes

Director: Nirattisai Kaljareuk

Cast: Alisa Sontirod, Arnut Rapanit, Dilok Thongwattana, Kanta Kaljareuk, Sara Leigh, Tan Tanakorn, Youngturk Kaljareuk.


secara keseluruhannya "Edge Of The Empire" didasarkan pada novel 1973 oleh Sanya Pholprasit. Set di Mongolia selatan lebih daripada 1,000 tahun yang lalu, sebuah suku kecil bernama Tai adalah jajahan di bawah kuasa Han. Tertindas oleh Han, Tai menyatukan untuk menyerang kembali kebebasan mereka, keadilan, dan negara. Ini epik bersejarah Thailand berkisar pahlawan yang mengorbankan diri untuk melawan pencerobohan dan berusaha untuk kebebasan negara. cerita nya mmg bes la bg haku... sebb aku mmg suke cter2 epik ala2 zaman sultan2 dinasti2 dolu2... suke tgk action2 dan magik2... kiki... tapi mmg panjang la jlan cternye.. mule2 cter die tunjuk ttntg sorg budak (saipoon) yg dtgkap oleh org han dan dijaga sebagai anak angkat... pastu 20 tahun kemudian.. ad sepasang adik beradik lai perempuan.. yg perempuan tu becinte ngn pegawai Han.. pastu ad seorg pegaiwai han yg jahat (saipoon) dtg dan tahu tentg hubungn tesebut.. dia yg dengki telah report ke pembesar Han lantas seorg pegawai lain yg lbih jahat telah dihantar... hero petama lampoon yg sgt kuat telah larikan diri dan adiknya telah korbankan diri untuk selamtkan abg die lampoon.. lampoon telah pegi mntak bantuan dr kawn baik mendiang ayah mereka di daerah lain.. dia mendapat pelindungn tapi org Han dtg mncrnya tetapi lampoon telah menebus kembali maruahnya dan menuntut bela atas kematian adiknya dan pihak Han telah kalah dgn teruk.... lampoon telah hidup dgn aman di situ tapi akhirnya ketua kawasan tersebut yg juga kawan baik ayah nya telah mati diracun oleh org2nya sendiri.. sebelum mati die telah mewasiatkan supaya  anaknya baichawee bekawin dgn lampoon untuk memastikan bangsa thai tidak lenyap dr muke bumi.. 4 tahun berlalu pembesar yg jahat dr bandar ler telah mncari ikhtiar supaya dpt menewaskan puak thai... selepas 4 tahun puka thai tidak besatu lagi... akhirnya lampoon telah mati dibunuh oleh pembesar thai dr kawasan lain sendiri disebabkan ketamakan pembesar tersebut untuk jd ketua puak thai..... isteri lampoon mndapt berita tersebut dan mncari gumpawa kawan baiknya dr daerah pegunungn... gumpawa telah bejuang mati2an untuk menuntut bela atas penindasan puak Han terhdap puak thai.. akhirnya gumpawa juga mati degn bermaruah... sebelum mati dia telah bepesan kepda baichawee yg dianggap seperti adiknya itu supaya lari ke selatan negara hingga betemu dgn laut dan mulakan kehidupan baru disana (negara sendiri yg baru) kerana disitu masih belum didiami manusia... baichawee dan saipoon (telah sedar bahawa dia adalah bangsa thai dan abg kepada gumpawa) telah membawa diri juga rakyat2 thai yg masih bebaki ke kawsan yg telah dikatakan gumpawa...

begitulah kisah die.. kesimpulan dr cter ni.. kite jngn la bepecah belah.. sbb bile kite x besatu org luar boleh rampas tanah kite sendiri...

 hero die ad 2.. bag haku yg hensem tu watak yg lampoon.. watak gumpawa pun leh tahan la.. muka gumpawa tuh mcm muka pelakon cter dunia baru yg watak tajol (wan elliyas) pastu feishan pun boleh la tahan ala2 muka korea sikit.. feisahn ni watak pegawai han yg baik yg becinta dgn adik lampoon.. haku tgk cter sume nk tgk hensem je kan... hikhik2.. biase la kan org pempuan nak tgk yg hensem.. org laki nk tgk yg cun2 cantik2.. lumrah manusia... hihihi...

tgh drive kete...

fahmi almalu alrabit... ahahaha..

sempat gi melawak...

wat wayang seperti mak pak kami punye wayang hahaha... kami sekeluarga mmg suke buat bising ketika menonton wayang..

next event... nampak itu??? yeahhh...

2 comments: