sila tinggalkan blog anda, saya akan melawat kembali!!

Pages

Thursday, October 15, 2009

Allah adalah satu-satunya Penolong...

Menyerahkan semua urusan kepada Allah, tawakkal kepadaNYa, percaya terhadap janji-janjinya, redha dengan apa yang dialakukanNya, berbaik sangka kepadaNya, dan menunggu dengan sabar pertolongan dariNya, merupakan sebahagian dari buah keimanan yang paling besar dan merupakan salah satu daripda sifat mukmin yang paling mulia. Dan ketika seorang hamba merasa tenang bahawa apa yang terjadi itu baik baginya, dan ia menggantungkan setiap permasalahan kepada tuhannya, maka ia akan memperoleh pengawasan, perlindungan, kecukupan, kekuatan serta pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Ketika nabi Ibrahim ‘Alaihissalam dilemparkan ke dalam api, ia mengucapkan, “hasbunallah wa ni’mal wakil (cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung),” maka Allah pun menjadikan api yang panas itu dingin seketika dan Nabi Ibrahim pun selamat (tidak terbakar)

Demikian juga halnya yang dilakukan Rasullallah Sallallahu ‘alaihi wasallam dan para sahabatnya Radhiyallahu’anhum tatakala mereka mendapat ancaman dari pasukan kafir dan penyembah berhala, dimana mereka juga mengucapkan “hasbunallah wa ni’mal wakil.”

….. cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung. Maka mereka kembali dengan ni’mat dan kurniaan (yang besar dari) Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keredhaan Allah. Dan Allah mempunya kurniaan yang besar. (Ali-‘Imran: 173-174)

Manusia tidak akan mampu melawan setiap bencana, menakluk setiap derita, dan mencegah setiap malapetaka dengan kekuatannya sendiri. Ini adalah kerana manusia diciptakan sebagai makhluk yang sangat lemah. Mereka hanya mampu menghadapi semua itu dengan baik apabila mereka bertawakkal kepada Tuhannya, percaya sepenuhnya kepada Pelindungannya, dan menyerahkan semua perkara kepadaNya, maka ia akan memperoleh kekuatan.

Sebaliknya, jika mereka tidak bertawakkal, jalan keluar mana lagi yang boleh dilakukan oleh hamba yang hina dina ini dalam menghadapi berbagai-bagai macam ujian dan cubaan?

……dan hanya kepada Allahlah hendaknya kamu bertawakkal jika kamu benar-benar beriman (Al-Ma’idah:23)

Oleh kerana itu wahai orang yang menyedari kelemahan dirinya, bertawakkallah kepada Yang Maha Kuat, yang mempunya kekuatan yang amat besar, yang tiada bandingannya agar diri anda selamat dari berbagai-bagai kesusahan dan keluar dari bencana! Jadikanlah “hasbunallah wa ni’mal wakil.” Syiar dan semboyan yang selalu menyelimuti langkah hidup anda. Jika harta anda berkurangan, hutang anda banyak, sumber penghidupan anda kurang,dan mata pencarian anda menyempit, mengadulah kepada Tuhanmu seraya mengucapkan : “hasbunallah wa ni’mal wakil.”

Apabila anda takut menghadapi musuh, cemas terhadap perlakuan orang zalim, atau khuatir terhadap permasalahatan kehidupan, maka ucapkanlah dengan tulus akan kalimah ini: “hasbunallah wa ni’mal wakil.”

……dan cukuplah Rabbmu menjadi Pemberi Petunjuk dan Penolong. (Al-Furqan: 31)

DIPETIK DARI

La Tahzan -jangan bersedih

karangan :Dr. 'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni

tejemahan : Noraine Abu

terbitan : Al-Hidayah

(setiap kesulitan pasti ada kemudahan)

0 comments: