sila tinggalkan blog anda, saya akan melawat kembali!!

Pages

Monday, July 19, 2010

cupkes oh cupkes nyummy nyummy

adoi.. haku ini suke le ngidam2 makan2 yg bukan2.. tapi kali ni aku sgt teringin nak mkn cupke plak.. hahaha... so klu beli ase mcm x ekonomi je... jadi aku google cr resepi nak wat cupkek paling mudah senang dan aku paham care nk buat... ni x de la aku nk wat g.. just nak kasi semangat je dolu... hikhikhik... so pade kawan2 haku yd da kawin especially eda ko bleh ahh try2 buat untuk tambat ati suami .. hehehe... 
actually aku modified resepi ni untuk kemudahan aku (actually ko yg pemalas anakhamja).. x to la jd ke tak.. hahaha.. nak tau kne le try lu.... da try ckp aku... ni cupkak vanila je... klu nk perise lain kowg tambah la coklat ke pandan ke.. hape ke.. kreatifkan otak sendiri k!! selamat mecube...

BAHAN-BAHAN
untuk kek
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawancup butter, dilembutkan
2 cawan gula
4 biji telur yang saiz A
1 cawan susu (boleh guna fresh milk dalam kotak atau botol)
1 sudu kecil esen vanila
Untuk ising:
100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla 
 
CARA
kek
  • Panaskan oven dengan suhu 350°.
  • Dalam mangkuk kecil, gabungkan kedua-dua jenis tepung. Ketepikan dahulu. 
  • Pukul butter hingga kembang menggunakan mixer letrik. 
  • Masukkan gula sedikit-sedikit. Pukul hingga sebati dan gebu selama 3 minit. 
  • Tambahkan telur sebiji-sebiji. 
  • Campurkan tepung diselang selikan dengan susu dan esen vanila. Pukul hingga rata dengan perlahan-lahan. 
 
Kalau nak buat cupcakes, bubuh adunan dalam cawan kertas dan bakar antara 20 hingga 25 minit. Bila dah masak, perlu disejukkan sebelum dihias.

Ising 
  • Pukul mentega dan gula ising hingga kembang. 
  • Masukkan esen pewarne ape2 yg kowg suke dan air panas. 
  • Pukul lagi hingga putih dan berkrim. 

Sapukan ising atas cupcakes. Pastikan dah betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Hias mengikut citarasa. 

untuk menambah kan lagi rase terliur anda sume haku search2 mr.google da upload gambo2 cantik untuk tatapan kowg.. yeahh...


nyummy nyummy.. sedap kan kan... haaaiiiihhhhh.... nak kene cube ni.. tapi ble ek?? hahaha

4 comments:

PinQib said...

sedap nye..cake n cupcakes smua sedap.. oh confectionery!!!! slerp

Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Wo ai ni♥

anak_hamja said...

pinqib: betol tu.. saye pun hantu kek dan cupkes.. haaiiisshh.. tapi klu ad mase try la buta resepi ni...

dijamin insyaallah jadi.. hhehehe

ayin~weeweet said...

mana gmbr cupcake yg dibuat sndr.baru bole tabek toin toin hehehe

anak_hamja said...

ayin weeweet: hehehe.. nanti da buat saye letak disni semule.. ni baru nak kasi semgt je dolu.. taruk resepi.. hehehe