sila tinggalkan blog anda, saya akan melawat kembali!!

Pages

Wednesday, July 28, 2010

lagenda budak kurus...

kisah nye dah belaku bepuluh2 puluh tahun yang lalu... (tipu lah.. x de la selame zaman jurasic pun)... haku dilahirkan dlam keadaan yg sihat walafiat.. makcik aku katenye haku dilahirkan secara operation (haku pun x to kebenarannya sbb mak aku x penah ngakuinya ble haku tnye aku lahir cane..hehe) sebb haku ni sihat la sgt sejak dlm kandungan ibuku lagi...

aku dibesawkan dengan penuh kasih syg dan diberi makan degan baik sekali.. sbb adik beradik sikit  (2owg)kami makan besuap dr umo lahir until la haku masuk darjah satu.. (haku makan suap kowang hado?? hahaha).. pastu plak mak ayah haku kasi duit belanje dan haku x ske beli cikedis time kat kantin sekolah sebaliknya haku lagi gemar untuk beli bihun chup.. mee loling.. mee tali.. nasi laling..buah-buahan dan abis2 malas haku lagi suke beli kopok leko... yeahh.. peristiwe itu berterusan hinggele haku abis sekolah rendah.. kesannye semasa darjah 6 pabila ditimbang berat haku adalah 50kg!!! OMG.. ape sudah jadi... tawan2 memandang haku sinis.. tapi aku senyap je.. lantak haku la kan!!!

masuk plak sekolah menengah haku dok sekolah asrama kat ipoh... pastu paham la kan asrama mcm ne.. dr tingakatan satu sampai la tingkat 5.. haku dok diasrama ngan sihatnye.. kate org la bukan kate haku... ble dok asrama bleh jadi kurus.. mak haku plak kate.. "ko jgan nak ngade2 dok asrama nak beli kat kantin.. ko bukan ank orang kayo pung.. (tetibe kuar bahase terengganu sumpah mak haku x sleng mcm tuh!! saje haku imagine..haha).. ma dolu2 dok asrama makan je ap ad.. dulu ma ni owg susah adik beradik ramai.. dok asrama baru la nak rase makan sedap.. blablabla... dan pnjang lg nasihatnye... yg haku ni mmg anak yg baik dan patuh maka mendengar nasihatnye.. maka duit yg haku ad aku simpan je le bawah bantal sampai bekepuk2 duit haku.. hehe (ok fine! aku tipu lagi... kowg gilo.. asrama kan bnyak kecurian.. hehe)

ble masuk universiti.. kebetulan universiti haku dekat ngn umah mkcik haku.. ampir tiap2 minggu die aku balik ke umahnye.. memandangkan anaknye tinggal jauh nun kat KL haku la jd peneman setie.. die pulok pandai la masak makanan peberet haku.. so aku la tukang makan nye.... kang x makan buang... da jadi kawan setan pulok.. x moh haku...

sedar2 apabila haku da besaw.. dengan ketinggian yg lebih dr darjah enam.. berat haku bertambah sikit ke..(____) sila isi tempat kosong.. tapi senarnye agak lebih sikit je dr zaman sekolah rendah.. (kire da kurus la kankan?)

ad hayat2 yang tak boleh blah yang tergiang2 kat lobang hidung telinge haku... 

makcik: "ee.. kowang ni.. haku dolu besar2 umo kowg ni besar lidi je tahu... (bohong gile kan??) ..kalu kowang x jage makan nanti da beranak gemuk mcm ne le.. susah dah ni nak kurus kalu da mcm ni" (salah haku ke?? sape suh die masak.. ble die masak haku x makan die kecik ati.. salh aku ke??)

mummy: "bagus la sehinggit (yeye.. 10 hinggit sebenar.. aaiisshh)  je belanje makan sehari kat unibesiti.. boleh la kurus sikit nanti.." (ni satu gi ayat x leh blah mak haku.. aku dlm perut pun da besr sekrg die suh haku jd kecik plak... iisshhh.. patut?? mmg x patut kankan...)

pakwe: "rajin2 la gi joging.. pas ni jgan nak sihat dr berat yg dah ad ni..kang kalu lagi naik kang lagi susah nk kurus.. " (menci haku.. die hingat haku ni x joging ke... kalu x redha ngn keadaan haku yg ko nk juge ke haku lu ap kes?? -wah hayat emosi.. he2..)

kawan2: " eh su.. ko da makin gemuk la skunk ni?? ko dari lu kate nk diet.. mane diet ko???.. abis la ko su.. da x kurus la lagi " (ni satu gi.. kecah je lebih.. tahu x berat mate memandang berat lagi lemak gajah dari lemak haku.. hehehe.. )

ayat diowg mmg klise kan.. x leh blah toi....haku mmg x paham asal org asik ingt haku ni akan terus ngan berat haku ni.. (aku x kan kate haku da gemuk.. hahaha) 

mane diowg tahu haku akan berat mcm ni selame-lamenye?? mcm kompom2 je haku x kan kurus...


dari temuk!!

jadi turus!!

dah!! kowag jgn nak komen...

7 comments:

kobEj0rdan~ said...

hee:) nak jugak komen! kurus itu cantek ker?? nope jugak, beauty is in d eyes of the beholder k, chill:))

visit my blog k:) nazirulhazwanws.blogspot.com

ade gmbr bby saye! jd la follower, btw! nice blog.i follow

mrs edaisy said...

sungguh menyayat ati cerita ko..hahaha,bru ingt nk blanje mkn kt umah ak..ko pose jela sue ;p

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

nak kurus gak...
;)

anak_hamja said...

kobEj0rdan: betul tapi masalhnye bukan semua owg pk camtu.. sobsobsob :<

thank u!!

anak_hamja said...

mrs edaisy: hehhe.. boleh je.. ko jngn la msak yg berat2 sgt. wat kuih2 kek kek ke da ok dah.. hehehe

anak_hamja said...

senje: dah le ceroi.. ko da makin bjaye.. diet ko da ok.. haku ni ha.. mals dah nk diet.. lambat sgt turunnye.. x sabaw haku..

rachelhoney said...

ala senang je....ko jgn p umah wancik....